top of page
İBADAT
• Bakmakla yükümlü olunan kişilere: Bir kimse, kendi ana,baba, dede, nine, evlat ve torunlarına-bunlar yoksul olsalar da zekât veremez. Karı ve koca birbirine zekât veremez.
• Zenginlere: Nisap miktarı malı ve pa- rası olan zenginlere zekât verilmez.Nisap miktarı mala sahip olmamakla birlikte geçimini rahat sağlayan insanlara da ze- kât verilmez.
• Çalışıp kazanabilecek durumda oldukları hâlde tembellik edip, çalışmayanlara: Allah Resûlü “Zekât, ne zengine ne de sakatlığı olmayan güçlü kişiye helal değildir”buyurmuştur.
• Müslüman olmayanlara: Zekât, gayrimüslimlere verilemez.Çünkü zekât, Müslüman fakirin hakkıdır. Zekât parasını içki, kumar gibi günah yolunda harcayacak veya israf edecek olan kimselere vermek de doğru değildir.
• Cami, okul, çeşme, yol, köprü gibi yerlere: Zekât, gerçek kişilerin hakkıdır. Tüzel kişiliklere veya bu gibi yerleri yapmak amacıyla zekât verilemez. Çünkü zekâtta kişiye temlik şartı vardır.Devlete verilen vergiler zekât sayılamaz. Zekâtın verileceği sekiz sınıf Kuran’ı Kerîm’de belirtildiği için onu,bunun dışındaki yerlere harcama imkânı bulunmaz, fakat vergi böyle değildir. Ayrıca zekât ve verginin yükümlülükleri farklılık arz eder. Bu yüzden Müslümanlar vergi olarak verdiği meblağı zekâttan düşemez.
Zekat kimlere verilmez?
Zenginlere
Cami,okul,çeşme,yol gibi yerlere
Müslüman olmayanlara
Tembellik edip, çalışmayanlara
Bakmakla yükümlü olunan kişiler
bottom of page