top of page
İBADAT
Zekât ibadetini iyi anlayabilmek için şu kavramları iyi bilmek
gerekir:
Nisap, dinen zengin sayılmak için belirlenen miktara denir. İslam’da nisap miktarı ve daha fazla mala sahip olan, zengin; daha azına sahip olan ise yoksul sayılır.
Peygamberimiz bir kişinin dinen zengin sayılması için sahip olması gereken malları şu şekilde belirlemiştir. 595 gr. gümüş, 80,18 gr. altın veya bunun tutarında para, ticaret malı, 40 koyun veya keçi, 30 sığır, 5 deve.
Hâvâic-i Asliyye(Temel İhtiyaçlar):
Bir kimsenin zengin olup olmadığına bakılırken hesap dışı tutulan asli ihtiyaç ve giderleridir. Bir kimsenin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin yeme, içme, giyinme, barınma, sağlık, eğitim ve ulaşım gibi ihtiyaçları şahsi kitaplar, meslek sahiplerinin kendi aletleri ve yaşama için zorunlu olan diğer şeylerdir.
Son dönemde ileri teknoloji ve lüks tüketim ürünleri piyasada artmaya başlamış, kişiler gösteriş amaçlı özel yapım ayakkabı ve telefonlar yaptırmaya başlamışlardır. Ayrıca lüks tablo, mücevher ve ilginç ürün koleksiyonları zenginler arasında bir tutku hâline gelmiştir.
Havl-i Havelan:
Malın üzerinden bir kamerî yılın geçmesi. Bir kişi, nisap miktarı para veya ticari mala sahip olup zengin sayıldığında bir hicrî yıl (355 gün) sonra zekât vermek ona farz olur.
Sâime:
Senenin çoğunu meralarda otlayarak geçiren hayvanlara denir.
Öşür:
Kelime anlamı “onda bir” demektir. Fıkhi terim olarak toprak ürünlerinden verilen zekât anlamında kullanılır. Toprak, emek sarf edilmeden yağmur, nehir, dere ırmak kanalları ile sulanıyorsa 1/10’u, kova, dolap, motor veya ücretle alınan su ile sulanıyorsa 1/20’si verilir.
Sadaka-i Fıtr (fitre):
“Fıtır” veya “fitre”nin kelime anlamı; “oruç açmak, yaratılış, huy, ahlak ve tabiattır.” Ramazanın sonuna yetişen zengin ve hür bir Müslüman'ın, fakirlere vermekle yükümlü olduğu sadakadır. Yaratılış sadakası anlamına gelir.

bottom of page